U bent hier: Home >> Nieuws >> Google lanceert social netwerk Google+ moet Facebook vrezen?

GOOGLE LANCEERT SOCIAL NETWERK GOOGLE+ MOET FACEBOOK VREZEN?

14 juli 2011
Google heeft sinds ongeveer 2 weken hun nieuwe social media platform Google+ gelanceerd. Moet Facebook nu vrezen voor haar positie in de markt of zal het weer floppen? Buiten het feit dat Google de grootste speler is in search, video en online advertising zijn er ook tal van producten gelanceerd door Google die geflopt zijn; ik noem een laatste flop: Google wave bijvoorbeeld.

google+

Privacy

Dit keer heeft Google naar mijn mening´╗┐ wel goed opgelet zeker met het oog op privacy en usability. Ten eerst kan iedereen die al een Google account heeft zich aanmelden voor Google+ (en wie heeft er nou niet een gmail account of gebruikt Google docs, Google analytics etc) dit is al een grote 'plus' want het scheelt weer een nieuw wachtwoord aanmaken.


Iedereen weet dat Facebook het niet zo nauw neemt met de privacy van haar leden en dat zij veel geld verdient met het verkopen van data; Google zegt op privacy gebied veel beter te zijn dan Facebook´╗┐ en dat zij de data die zij vergaren alleen gebruiken voor hun eigen producten en verbetering hiervan. Dit is logisch en ook veel transparanter.


Grote verschillen met Facebook
Ik heb nog niet de tijd gehad om heel diep in Google+ te duiken maar een eerste indruk is dat het een beetje op Facebook lijkt maar dat alles veel makkelijker werkt. Het grootste en na wat ik toe nu toe gezien heb belangrijkste verschil is dat je met "kringen" werkt. Deze kringen zijn een soort groepen van mensen die zich in jouw Google+ netwerk bevinden. Je kan bijvoorbeeld je vrienden in een andere kring zetten dan je zakenrelaties en je familie. Als je dan dus iets post op je profiel kan je bepalen wie dit mogen zien. Ik vind dit een groot voordeel omdat ik niet wil dat iedereen alles maar mag zien zeker niet op zakelijk en prive gebied.


Google +1
De integratie van "+1" in je Google+ account is ook een logisch gevolg en kan je een beetje vergelijken met de "vind ik leuk" van Facebook. Maar het grote aandeel dat Google heeft in search wordt slim geintegreerd. Zo kan je nu bij het zoeken in Google zien welke zoekresultaten door mensen uit je netwerk worden aanbevolen (die je ook weer kan terugvinden op hun Google+ profiel). Dit is een markt waar Facebook zich niet bevindt en dus een versterking van het Google product.

Of Google+ ook zal bijdragen aan een betere ranking binnen Google zelf moeten we nog afwachten maar ik verwacht dat dit wel degelijk invloed zal hebben.

 
Terug naar overzicht nieuws
BRAINADS TWEETS
 
BRAINADS WERKT SUCCESVOL VOOR O.A.